Scroll Top
1700467301308

Marraskuisena perjantaiaamuna aurinko ei ollut yltänyt Rovaniemeä syleilevien vaarojen tasalle kun seurakoordinaattorin matka kohti Helsinkiä alkoi.

Pikamatka pääkaupunkiin piti taittaa lentäen, sillä torstai-illan treenit ja perjantaiaamun aikainen seminaarin aloitus olivat yhtälö, jonka ratkaisemiseen lentäminen oli ainoa vaihtoehto. Eipä ollut aamu sarastanut vielä Helsingissäkään kun koordinaattorin askeleet suuntasivat päärautatieasemalta kohti Scandic Parkia, jossa Palloliitto järjesti Nyt puhuu valmentaja -seminaarin lasten valmentajille.

Hotellin eteisaulassa oli kova kuhina. Kymmenittäin juniorivalmentajia, yksittäin sekä pienissä porukoissa keskustelemassa jalkapallosta ja vaihtamassa kuulumisia keskenään. Ilmoittautumisen ja nopean aamiasityyppisen evään myötä H-hetki olikin jo käsillä. Osallistujat toivotti tervetulleiksi selostaja ja TV-persoona, Tero Karhu, joka oli hälytetty isännöimään tilaisuutta Petri Pasasen estyttyä. Nopeasti puheenvuoro annettiin Palloliiton puheenjohtajalle, Ari Lahdelle, joka kertasi liiton nykytilaa sekä valotti hieman visiota tuleville vuosille.

Lahden puheenvuoron jälkeen lavalle kutsuttiin Aki Hyryläinen, Matti Lähitie ja Ville-Pekka Inkilä puhumaan teemalla “Lasten valmentajat ratkaisevassa roolissa suomalaisen jalkapallon kehittämisessä”. Esityksen aikana kerrattiin, missä tällä hetkellä ollaan menossa valtakunnallisesti Palloliiton strategian toteutuksessa, miten edetään kohti uutta strategiakautta ja mitkä ovat uuden kauden painopisteitä. Lähitie kertoi myös Palloliiton tekemästä uudesta valmennuksen linjasta, jota ollaan vuoden 2024 aikana implementoimassa toimintaan.

Kolmikon jälkeen sai esiintymisvuoron Cope – Core Performance and Health Oy:n psykologi Tea Uimonen, joka kertoi lapsen mielestä sekä urheilupsykologiasta lasten valmennuksessa. Uimosen kattavan ja mielenkiintoisen esityksen jälkeen seminaariväki käväisi syömässä lounasta. Ruuan jälkeen salissa alkoi odottava kuhina, kun Tero Karhun haastatteluun pääsi Huuhkajien valmennustiimiin kuuluva Mika Nurmela. Haastatteluasetelma vaihtuikin hyvin nopeasti “Nuren” ajatuksen virtaan siitä, kuinka tärkeässä osassa yksilötaidon opettaminen juniorivalmennuksessa on. Lisäksi Nurmela kertasi hieman näkemyksiään samana iltana pelattavaan Suomi – Pohjois-Irlanti -otteluun.

Mika Nurmela (vas) ja Tero Karhu.

Nurmelan puheenvuoron jälkeen lavalle kutsuttiin UKK-instituutin sekä SPL:n lääketieteellisen valiokunnan jäsen Tommi Vasankari, joka puhui liikkumattomuuden uhasta yhteiskunnalle ja urheilulle. Vasankarin tarjoama tilastotykitys oli kylmäävää faktaa yhteiskunnan nykytilanteesta ja viimeisten vuosien sekä vuosikymmenten trendeistä. Tekemistä liikunnan ja urheilun saralla on paljon, sillä liikkumattomuuden johdannaiskustannusten on laskettu maksavan yhteiskunnalle joka vuosi noin 4,7 miljardia euroa. Samaan hengenvetoon Vasankari kuitenkin muisti korostaa, kuinka äärimmäisen tärkeää työtä urheiluseuroissa tehdään. Koordinaattori kävi myös kahdenkeskeistä keskustelua Vasankarin kanssa liikunnan ja urheilun rahoittamisesta valtakunnassa ja näkökulma oli molemmilla samankaltainen: liikuntaan ja urheiluun panostetaan rahallisesti vielä liian vähän, jotta 4,7 miljardin vuotava avohaava voitaisiin tukkia.

 

 

 

Paul McGuinnessin esitys täynnä intohimoa ja näkemystä 1vs1 -pelaamisesta.

Yksi seminaarin odotetuimmista puhujista oli brittiläinen talenttivalmentaja Paul McGuinness. Jos Vasankarin tarjoama tilastodata olikin kylmäävää, niin McGuinnessin tapa esittää taitovalmennuksen saloja ei varmasti jättänyt salissa ketään kylmäksi. Hän osallisti kuulijoita kysyen sekä pyytäen esimerkkipelaajiksi lavalle. Englannin nuorisomaajoukkueissa sekä useammassa brittiseurassa toiminut McGuinness korosti pelin hahmottamista mikroskoopin läpi: jotta voi pärjätä taktisesti, pitäisi teknisesti osata toteuttaa haluttuja asioita. Toisin sanoen tulisi katsoa yksityiskohtia ja esimerkiksi 1v1 -tilanteita taktiikan sijaan.

 

 

McGuinnessin tykityksen jälkeen seminaari huipentui paneelikeskusteluun, jossa ex-Huuhkajakapteeni Tim Sparv ja entinen Helmareiden moniosaaja Essi Sainio vastasivat kysymyksiin jalkapallouriensa lapsuusvaiheesta, harjoittelun intensiteetistä ja kilpailullisuudesta.

Molemmat nimesivät omasta lapsuus-/nuoruusvaiheesta valmentajia, joilla on ollut suuri merkitys heidän urillaan kohti ammattilaisuutta ja kansainvälisiä jalkapallokenttiä.

 

Tim Sparv (vas) ja Essi Sainio paneelikeskustelussa otsikolla: Valmentajan merkitys ja mitä taitoja huipulla tarvitaan.

Seminaariosallistujille oli tarjolla pitkän päivän päätteeksi vielä jalkapallon riemujuhlaa, sillä ilmoittautumisen yhteydessä kaikille jaettiin lippu samana iltana pelattavaan Suomi – Pohjois-Irlanti -otteluun. Olympiastadionilla pelatun ottelun alla ilmassa oli hyytävän pakkasen lisäksi sähköä. Huuhkajat piti huolen siitä, että vähintään katsojien mieli pysyi lämpimänä. Joel Pohjanpalon rankkarimaali (42′) villitsi yleisöä ensimmäisen jakson lopulla. Toista jaksoa ehdittiin pelata vai muutama minuutti kun yli 22 000 silmäparia todisti hienon sommitelman jälkeen syntynyttä Daniel Håkansin osumaa. Huuhkajien maaliruisku Teemu Pukki ehti olla kentällä vain 14 minuuttia kun hän pääsi tyylittelemään Robin Taylorin esityöstä lukemiksi 3-0. Ottelun loppuhetkillä Pukin ja vaihdosta niin ikään tulleen Robin Lodin yhteispeli sai aikaan tuhoja Pohjois-Irlannin kenttäpuoliskolla ja Lod pääsi viimeistelemään loppulukemiksi 4-0.

 

Kellon viisarien hiipiessä kohti iltakymmentä, oli seurakoordinaattorin todettava, että tässä on jalkapalloa riittävästi yhdelle päivälle. Niinpä kylmän kohmettamat varpaat ottivat suunnaksi hotellihuoneen. Seuraavan aamun herätyksen koittaessa piti selvittää, moneltako ja miten kotimatkaa lähdetään taittamaan. Lentokentälle päästyään koordinaattorin mieli oli jälleen täynnä kiitollisuutta ja jalkapalloa. Tästä reissusta jäi käpälään älytön määrä tietoa ja ennen kaikkea ajatus siitä, että FC Santa Claus Junioreissa ollaan tehty ja tehdään myös jatkossa asioita oikein. Seminaarista saatu tieto on varmasti suodatettuna mukana myös päivityksen alla olevassa valmennuksen linjassa.

Huuhkajat tarjosi Olympiastadionilla neljän maalin näytöksen.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.